A minap rendkívül hasznos segítséget kaptam a Spuri Futóboltban a lábdiagnosztikai vizsgálat által.

Egy kifejezetten erre a célra elkülönített futópadon kellett egy percet futnom a saját cipőmben.

Ezt a futómozgást egy kamerával rögzítették, majd szoftveresen is értékelték.

A lassítva visszajátszott felvétel alapján a számítógépes program kielemezte a mozgást, az esetleges tartás- és futóstílusbeli hibákat.

Így tudtam meg pontosan, hogy a bokáim, térdeim mikor és milyen szögben állnak a talaj érintésekor és elhagyásakor, valamint közben a terhelés változásával a csípőm is milyen szögben mozog.

Egyúttal magyarázatot is kaptam a hosszabb távokon jelentkező és erősödő csípőfájdalom kialakulására, valamint hasznos tanácsokkal láttak ennek megelőzésére.
A kiértékelés követően a szakértő kolléga által javasolt futócipőben (ami nem direkt nem pont az eddigi méretem volt) ismét a futópadra álltam, és újfent kielemezték a mozgást.

Ezen már tisztán látszott a különbség, hogy a talp alátámasztásának változásával miben és hogyan módosul az egész futómozgás.
Bevallom őszintén, hogy abban a cipőben úgy éreztem, hogy már akár dupla távot is tudnék futni, annyival könnyedebb volt szedni a lábaimat. ?

Ezen tapasztalatok alapján, kifejezetten az én lábamra szabottan 4 modellt ajánlottak, amelyeket mind fel is próbáltam, és rövid távú oda-vissza futásokkal teszteltem is. De nem csak párosával vettem fel őket, hanem kereszt cserésen is, vagyis mindegyik modell bal lábát kipróbáltam egy másik modell jobb lábasával, és fordítva is.

Ez a módszer segít egyértelműsíteni az összehasonlíthatóság által, hogy végül pontosan melyik modell is legmegfelelőbb az ember lányának.
A végére kétséget kizáróan sikerült is kiválasztani a nyerő cipőt, a legközelebbi látogatásomkor már csak a színben kell majd dönteni. ?

Mindenkinek ajánlom, aki egy kicsit is komolyabban tervez futni, vagy akár csak hobbiból, de hosszabb távokat, hogy vegyen részt egy ilyen ingyenes vizsgálaton! Nagyon-nagyon megéri megtudni a pontos információt a megfelelő cipő kiválasztásához.

Ezek a cipők igaz, hogy nem filléres darabok, viszont rendkívüli mértékben képesek növelni a futóélményt, továbbá a teljesítményt, és nem utolsó sorban nem alakulnak ki általuk fájdalmak a helytelen mozgás miatt, mert nem engedik, hogy rosszul mozogjanak a lábak és a test.

Amint meglesz a kiválasztott cipő, beszámolok majd a próbafutásról egy hosszabb távon, és ha kíváncsiak vagytok, teszel fel egy videót is amelyben láthatjátok a különbséget, amit egy igazán profi és lábra szabott cipő tud okozni. ?